Ciasto kokosowo-ananasowe

Ewelina
Ciasta
24.08.2016 9:13
Ciasto kokosowo-ananasowe

Składniki: - Biszkopt: - 5 jajek - szczypta soli - 5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Krem: - 700 ml mleka - 3 żółtka - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru waniliowego - 4 łyżki cukru - 350 g masła irlandzkiego - 1 łyżka cukru pudru - 1 ananas w puszce - Blat kokosowy: - 6 białek - szczypta soli - 300 g cukru - 300 g kokosu - 50 g czekolady mlecznej Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach na złoto około 20-25 minut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Na końcu do kremu dodać pokrojony w drobną kostkę ananas i wymieszać. Złożone ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Na gotujące się mleko wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2016/08/ciasto-kokosowo-anansowe.html