Taką bezę na szarlotkę przygotowuje się identycznie, jak klasyczną bezę na tort, z tą różnicą, że nie trzeba jej piec osobno, a od razu wykłada się ją na warstwę jabłek. mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru beza: 5 białek 250 g cukru 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka octu winnego warstwa jabłek: 1 kg kwaśnych jabłek 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Kruche ciasto: Na moim blogu znajdziecie też inne, równie smaczne wersje tego ciasta, na przykład szarlotkę z budyniem – pieczemy ją równie często, co tę z bezą. Jest to szarlotka na kruchym spodzie, na którym leży warstwa jabłek, a wierzch to ubita piana z białek i cukru. W tym wpisie dzielę się z Wami przepisem na to, jak upiec szarlotkę z bezą, która zachwyci domowników i gości. Po tym czasie ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. SZARLOTKA Z BEZĄ (przepis na blachę 33 x 20 cm) Składniki: kruche ciasto: 5 żółtek 2 i ½ szkl. Szarlotka, czy też jabłecznik z bezą to ciasto, które nie jest trudne w pieczeniu, ale za to jest bardzo efektowne. Jednak szarlotka z bezą to ciasto, które plasuje się w pierwszej trójce moich “naj, naj wszystkich wypieków. Przepis stworzyłam sama, inspirując się różnymi recepturami na szarlotki, m.in. tymi krążącymi od lat w rodzinie. Mieszamy z cynamonem i wykładamy na podpieczone ciasto. Połączenie kwaśnych jabłek i słodkiej bezy sprawia, że jest ciasto z charakterem. Kiedy mamy już zwarte ciasto, wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Całe ciasto piecze się przez godzinę i to w zupełności wystarcza, by beza wyszła nam chrupiąca.