, Ciasto na 11 sztuk: 500g mąki pszennej (u mnie pół na pół mąka pszenna zwykła z mąką pełnoziarnistą) 2 jajka 360 ml wody 240 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Chutney z cebuli na 4 kanapki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki czerwonego wytrawnego wina ½ łyżki miodu Szczypta tymianku Sos na 4 kanapki: 200 ml śmietanka 30 lub 36% (opcjonalnie 18%, ale lepsza jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki marynowanego pieprzu Sól Pieprz Wołowina na 4 kanapki: 200g wołowiny (kawałek jak na stek) Kmin rzymski Pieprz Następnie usmażyć je na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu elektrycznym do pożądanego stopnia wysmażenia steku. Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: - Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Na jednej części ułożyć sałatę, pokrojony ser pleśniowy, pokrojone suszone pomidory, odrobinę chutney’u z cebulu i kilka plastrów steka. Po raz pierwszy z tym połączeniem spotkałam się w jednej z warszawskich knajpek i pamiętam, że ten smak mnie urzekł. Zapadł na tyle w pamięć, że pora podzielić się z Wami przepisem Mogą być doskonałą opcją na śniadanie lub obiad. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania i uzyskania gęściejszej konsystencji. Smakują zarówno świetnie jak te na słodko. - Na talerzyku ułożyć dwa gofry. - Wołowina: mięso posypać z obu stron pieprzem i kminem rzymskim. Na patelni rozgrzać miód.