Śledzie w sosie pomidorowym

Katarzyna
Przekąski
15.08.2016 19:58
Śledzie w sosie pomidorowym

Nie będę się tu rozwodzić na ten temat, bo nie o to tu chodzi, choć osobiście zachęcam do poczytania na ten temat (w sieci jest wiele interesujących artykułów). Składniki: Wykonanie: ½ kg matjasów lub śledzi ala matjas1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego¼ szklanki octu2 białe cebule2 ząbki czosnku2 łyżki olejusól smakupapryka słodka do smaku10 ziarenek pieprzuŚledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody z octem przez 2,5 godziny. Matjas to młodziutki śledź sam w sobie i aby śledź mógł być nazywany Matjasem musi spełniać wiele rygorystycznych kryteriów. Tak naprawdę o prawdziwe matjasy w Polsce o tej porze roku bardzo trudno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/08/sledzie-w-sosie-pomidorowym.html