Torcik - sernik na zimno

Ciasta
14.07.2016 10:00
Torcik - sernik na zimno

Składniki: na biszkopt: 3 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki zaparzonej herbaty owocowej na masę serowo-śmietankową: 200 ml śmietany kremówki 400 g serka homogenizowanego śmietankowego 250 g serka mascarpone 150 g cukru (można zastąpić ksylitolem) 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki kwaśnej śmietany dodatkowo: 2 galaretki o intensywnym kolorze Wykonanie: Najpierw pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Można w niej upiec biszkopt, następnie schłodzić już z kremem w lodówce, by w końcu podać na stół na estetycznym talerzu ceramicznym. Torcik – sernik na zimno to lekka i pyszna pianka śmietankowa z galaretką, idealna na ciepłe dni oraz na imprezy dla dzieci. Rozpuszczamy galaretki w ½ ilości wody podanej na opakowaniu (każdą galaretkę w osobnej miseczce), odstawiamy do wystudzenia. Połowę masy wykładamy na biszkopt, odstawiamy do lodówki na kwadrans, by masa się ścięła. W misie miksera ubijamy na gładką masę: serki, cukier i kwaśną śmietanę. Nie jestem jednak radykalistką i idę na ustępstwa, jeśli jest ku temu ważny powód. Kiedy czas ten minie, wykładamy na galaretkę kolejną część masy serowej i znowu zalewamy galaretką. Przygotowałam więc torcik z tego niezawodnego przepisu, który od wielu lat gości w mojej bazie ulubionych receptur. W trakcie pieczenia do silikonowej obręczy ciasto nie przywiera, co jest dla mnie dużym plusem. 🙂 Jest to bowiem torcik – sernik na zimno. Galaretkę wlewamy powoli, podstawiając łyżkę, by płyn delikatnie osiadał na masie serowej. TORCIK SEROWO-ŚMIETANKOWY (przepis na tortownicę o średnicy 24 cm) Torcik jest naprawdę łatwy w przyrządzeniu, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/prosty-i-pyszny-torcik-w-stylu-sernika-na-zimno/