Składniki:zaczyn: - 15g świeżych drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka ciepłej wody - 600g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - łyżeczka soli - 75ml ciepłego mleka - 175ml ciepłej wody - jajko do posmarowania bajgli - sezam Przygotowanie: - W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na bajgle, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta ( ja zrobiłam to specjalnym hakiem do wyrabiania ). Bajgle z poniższego przepisu, były dla mnie miłym zaskoczeniem już od momentu wyrobienia ciasta, które było mięciutkie i delikatne, a później podczas wyrastania, urosło jak szalone, pozostając nadal delikatnym. - Miskę smarujemy wewnątrz delikatnie olejem i zostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, przykryte ściereczką. - Z każdej części formujemy długi cienki wałeczek, składamy go na pół i skręcamy wokół własnej osi, tworząc świderek. - Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy do nich cukier i wodę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.