Składniki: - 2 średnie cukinie - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 4 jajka - 4 łyżki jogurtu naturalnego - pęczek natki pietruszki - 8 -10 łyżek mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - sól, pieprz - tłuszcz do smażenia - 2 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżki ketchupu - 4-5 ogórków konserwowych - łyżeczka cukru - łyżeczka octu winnego białego W zeszłym roku robiłam placki z cukinii z fetą. Placuszki podajemy na ciepło z sosem. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 25 szt. Polecam dla tych co placki z cukinii znają, ale chcą je podać w niecodziennej wersji. Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto (po dwie łyżki) formując placuszki. Tym razem zrobiłam ciasto, gdzie jest mniej mąki, dzięki czemu smak cukinii jest bardziej wyczuwalny. Placki podałam w towarzystwie sosu słodko-kwaśnego. Mieszamy z jogurtem i mąką. Mieszamy z sosem. Odstawiamy na ok. 10 minut.