Tort kawowy

Wiesław
Ciasta
06.08.2016 18:59
Tort kawowy

Smak tortu dodatkowo wzbogacony likierem amaretto Średnica formy: Składniki: 6 jajek 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżki świeżo mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka świeżo mielonej kawy 20 ml wystudzonej kawy rozpuszczalnej (w około 2 łyżkach gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy 1/2 łyżeczki kawy) 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (320 g) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru przegotowana woda likier amaretto lub inny alkohol Przygotowanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, wsypujemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Puszysty biszkopt kawowy, przełożony masą z serka mascarpone, bitej śmietany i kawy oraz dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. około 35 min. (biszkopt musi odchodzić od brzegów tortownicy). Następnie dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia oraz kawę. Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Potem dodajemy kawy, serek mascarpone i wszystko mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/04/tort-kawowy.html