Do przygotowania naszych ogórków potrzebne nam będą: 3 kg ogórków gruntowych, koper, liście selera, 2 duże cebule, 2 litry wody, 2 szklanki octu, 6 łyżek curry, 2 szklanki cukru, 3 łyżki soli. Do 2 litrów wody dodajemy 2 szklanki octu, 6 łyżek curry, 2 szklanki cukru i 3 łyżki soli. Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części lub grubsze na 6 części. Słoiki zajmują każdą wolną przestrzeń w kuchni, a ja zajmuję każdą wolną chwilę przygotowaniem kolejnych zimowych specjałów. Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego przygotowania ogórków w zalewie z dodatkiem curry. Ogórki myjemy, następnie moczymy przez około godzinę (może być dłużej) w zimnej wodzie. Do słoików wkładamy na dno po dużym plastrze cebuli, gałązce kopru i kilka liści selera. U mnie w domu już się rozpoczął tegoroczny szał zaprawiania przetworów. Dlatego warto popróbować różnych dodatków i przepisów, aby wybrać te, które będą nam najbardziej odpowiadały.