Najlepsze restauracje serwują to danie przyprawione sproszkowaną akebią pięciolistkową jako ěgzoo kebap, Jak zwał tak zwał to grillowane mielone mięso, ja zrobiłam moje kebaby z mięsa wieprzowego i dodałam do środka przyprawę gyros, zioła włoskie, siekaną natkę pietruszki i młodą cebulkę. W krajach arabskich, Armenii, Izraelu i Iranie słowo kebab oznacza najczęściej şiş kebab (po turecku ‘pieczone mięso na szpikulcu’), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa. Kebaby układamy na grillu, u mnie elektrycznym i grillujemy równomiernie na rumiano z obu stron, ok. 3-4 minuty z każdej strony. Z masy formujemy w dłoniach owalne wałeczki, do środka każdego wałeczka wkładamy mokry patyczek do szaszłyków, rozprowadzamy mięso na długości 2/3 patyczka. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, cebula 1 jajko świeża natka pietruszki, 1 łyżeczka przyprawy gyros 2 łyżeczki ziół włoskich , patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Bułgarii mają swoją kebabczetę, czyli mięso mielone formowane w kształt kiełbasek i grillowane, na Bałkanach Ćevapčići.