Składniki: 150 g ciasteczek digestive 50 g masła 700 g sera twarogowego na sernik 3/4 szklanki cukru 150 ml kwaśnej śmietany (polecam 18%) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 250 g malin, świeżych lub mrożonych Wykonanie: Ciasteczka kruszymy na piasek (np. przy pomocy malaksera). Wykładamy na spód masę ciasteczkową i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Otrzymany mus malinowy przekładamy do rondelka, dodajemy 30 gr cukru, mieszamy i podgrzewamy ok. 5-6 minut na niewielkim ogniu, by syrop lekko zgęstniał. Zajadając nowojorskie ciacho, zapraszam Was do Central Parku na chwilę dobrej muzyki z dawno już nie słyszanym w moich głośnikach Dave Matthews Bandem. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie uchylając drzwiczek, zostawiamy w nim sernik aż do całkowitego wystudzenia (wtedy jest szansa, że wierzch nam nie popęka zbyt mocno). Wierzch polewamy musem malinowym, następnie patyczkiem lub wykałaczką “rysujemy esy-floresy, dzięki czemu uzyskamy fantazyjny malinowy wzorek na serniku. Maliny płuczemy i rozdrabniamy na puree (jeśli są mrożone, najpierw trzeba je rozmrozić) i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. SERNIK NOWOJORSKI Z MALINAMI (przepis na tortownicę o średnicy 22 cm) Do misy miksera nakładamy ser i ucieramy na puszystą masę.