Kakaowa babka majonezowa

Jolanta

Wielkanoc

13.03.2016 9:27

Kakaowa babka majonezowa

½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady + 50 ml śmietanki 30% (rozpuścić w kąpieli wodnej) lub polewa czekoladowa wg tego przepisu czekoladowe jajeczka i złote perełki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Jeśli nie mamy funkcji termoobiegu to włączamy piekarnik na 175 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Jak ktoś nie ma czasu na bawienie się w ubijanie białek itd., to może wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. Babkę wyciągamy z piekarnika, a wyjmujemy z formy po ostygnięciu (po ok. 20 minutach). Babka majonezowa to nasza ulubiona babka wielkanocna, gdyż jest lekka, puszysta i do tego wilgotna, a to że jest bardzo smaczna to tylko mały szczegół.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/kakaowa-babka-majonezowa/