Murzynek

Elżbieta
Ciasta
01.08.2016 11:58
Murzynek
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

1 kostka margaryny

3-4 łyżki kakao

8 łyżek wody lub mleka

3-4 jajka

1,5 szkl. mąki

1,5 szkl. cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

posiekane orzechy

wiórki kokosowe

Przepis

Margarynę, cukier, wodę lub mleko, kakao

wkładamy do garnka

i od momentu zagotowania gotujemy 2 minuty.

Masę zdejmujemy z ognia, studzimy

i odlewamy 3/4 szklanki masy.

Do pozostałej (chłodnej) masy dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę

i dodajemy do ciasta.

Dodajemy również posiekane orzechy

i wiórki kokosowe.

Wlewamy do formy i pieczemy

w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.

Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą.

Smacznego!