Tort Piña Colada

Małgorzata
Ciasta
30.07.2016 20:15
Tort Piña Colada

Składniki

Biszkopt

7 jajek

127 g mąki tortowej

203 g cukru

45 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Mus ananasowy

2 świeże ananasy *

2 łyżeczki likieru kokosowego

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy

500 g sera mascarpone

250 g sera ricotta

400 ml mleka kokosowego

2 łyżeczki likieru kokosowego

220 g cukru

Nasączenie

180 ml soku ananasowego

2-3 łyżki spirytusu **

Dekoracja

1/2 świeżego ananasa

100 g wiórków kokosowych

listki ananasa

Przepis

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.

Mus ananasowy

Ananasy obieramy, środek usuwamy i kroimy ananasa w małą kostkę. Do rondelka wrzucamy połowę ananasa, dodajemy likier kokosowy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż ananas będzie miękki. Jeżeli używamy ananasów z puszki, czas gotowania będzie krótszy co najmniej o połowę.

Ananasy miksujemy blenderem na mus, dodajemy resztę pokrojonego ananasa i gotujemy około 5 minut. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję dżemu.

Krem kokosowy

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy likier kokosowy i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy przez około pół godziny na średnim ogniu, do zredukowania się płynu do 1 szklanki. Powstanie gęsty syrop, który ostawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy ser mascarpone i ricottę, mieszamy do połączenia się serów. Nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce syrop kokosowy i delikatnie mieszamy.

Kwiaty z ananasa

Ananasa obieramy ze skóry. Przy pomocy ostrego i cienkiego noża, kroimy ananasa na bardzo cienkie plasterki. Powinny być niemalże przezroczyste. Najlepsze będą plastry wycięte z samego środka ananasa. Plasterki ananasa układamy na ręczniku papierowym, przykrywamy z wierzchu również warstwą ręcznika papierowego i delikatnie dociskamy, aby odsączyć z nadmiaru soku.

Tak przygotowane plasterki ananasa układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100’C, koniecznie z funkcją termoobiegu. Ananasa najlepiej położyć w piekarniku na płaskiej blaszce, gdyż lepiej będzie krążyć powietrze. Suszymy ananasa około 1 godziny, przewracając go co 15 minut na drugą stronę. Czas suszenia oczywiście zależy od grubości plasterków. Po 40 minutach suszenia dobrze jest zmniejszyć temperaturę do 80-90’C.

Kwiaty są gotowe, jeśli brzegi są wysuszone, a środek wciąż pozostaje wilgotny. Aby nadać odpowiedni kształt kwiatom, zaraz po wyjęciu z piekarnika należy każdy plasterek ananasa umieścić np. w małej miseczce czy foremce do muffinek. Kwiaty pozostawiamy w foremkach na kilka godzin, aby nabrały odpowiedni kształt.

Wykończenie

Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu. Wykładamy połowę musu ananasowego i równomiernie rozsmarowujemy. Na mus wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i nasączamy połową ponczu. Wykładamy pozostały mus ananasowy, połowę kremu i przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy blat pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy kwiatami i listkami ananasa.

Notatki

* można zastąpić ananasem z puszki

** w wersji dla dzieci alkohol należy pominąć

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną