Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 40 dag wędzonego boczku, 5 – 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 por kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek-opcjonalnie Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i Kroimy w kostkę .Gotujemy je w osobnym garnku do miękkości w osolonej wodzie. . Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić). Jeżeli chcemy kapuśniak ze zasmażką wykonujemy klasyczną zasmażkę .Na patelni rozgrzewamy tłuszcz z boczku, wsypujemy 2 łyżki mąki .podsmażamy do zrumienienia. U mnie w domu jedną z ulubionych to kapusniak.. Smacznego .. (Odwiedzono: 59 razy, wizyt w ciągu ostatnich 24 godzin: 0) Mięso przekładamy do zupy wraz z tłuszczem lub pozostawiamy na patelni do przygotowania zasmażki. Nastepnie do wywaru wrzucamy kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy).