Odrobinę aromatu waniliowego 1/2 laski wanilii (ja jej nie użyłam ponieważ mi się skończyła, mimo jej braku lody były równie waniliowe, ale polecam dodać) 2 żółtka 1 jajko Przepis jest bardzo uniwersalny, możemy z niego zrobić dowolny smak lodów, wystarczy że zamiast waniliowego mleka ryżowego użyjemy naturalnego. Możemy użyć oczywiście innego słodzika jednak musi być on w formie kryształków lub proszku abyśmy mogli go ubić z jajkami na puch) Żar leje się z nieba dlatego trzeba znaleźć sposób aby się ochłodzić, ja go znalazłam. Żółtka i jajko wbijamy do miski, dodajemy laskę wanilii i słodzidło, miksujemy aby powstała dość duża piana. Składniki: (ok. 3 porcje) 500 ml waniliowego mleka ryżowego 80g ksylitolu (UWAGA! Możemy je bez problemu wykonać bez maszynki do lodów, wystarczy nam jedynie mikser.