Nie jestem miłośniczką alkoholi ale po kieliszeczku zimową porą na rozgrzanie taka naleweczka jest w sam raz. składniki: 1,5 kg dobrze dojrzałej czarnej porzeczki bez ogonków i paprochów 0,5 kg cukru 0,5 l wódki (45%) 0,5 l spirytusu (96%) Natomiast owoce zalać wódką, słój zakręcić i ponownie odstawić na 2-3 tygodnie ale już nie na parapet ale też do szafki. Słój lekko zakręcić aby był dostęp powietrza i odstawić na słoneczny parapet na ok 2-3 tygodnie aby puściły sok. Doświadczenia w robieniu nalewek nie mam ale, że akurat zostałam obdarowana dużą ilością czarnej porzeczki i już nie miałam pomysłu co z nią zrobić postanowiłam zabrać się za swoją pierwszą nalewkę. Po tym czasie do drugiego słoja zlać sok, który puściły porzeczki, u mnie wyszło ok 1 l soku. Dokładnie wymieszać, zakręcić i odstawić ponownie do szafki na ok 1-2 miesiące.