Do pieczeni oczywiście trzeba podać ugotowane ziemniaki i można się cieszyć pysznym obiadem ;) Składniki 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżka przyprawy ziołowej (użyłam przyprawy z tego przepisu) 7 ziarenek owoca jałowca 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu 3 łyżki sosu rybnego 2 duże ząbki czosnku 5 łyżek oleju ryżowego 2 szklanki gorącej wody 1 szklanka białego wytrawnego wina sól do smaku Na mus jabłkowy 1/2 cebuli 2 kwaśne jabłka 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 100 ml cydru 1 łyżka masła 1 łyżeczka musztardy miodowej ok. 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz do smaku Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć na patelnię i podsmażyć je z każdej strony, w sumie przez około 5 minut. Dodać na patelnię wraz z sokiem z cytryny i poddusić przez około 5 minut. Dodatkowo do mięsa polecam podać mus z jabłek, który przygotowałam z dodatkiem cydru, ale myślę, że nada się również sok jabłkowy. Patelnię przykryć pokrywką i dusić mięso przez około 2 godziny, co jakiś czas obracając je na drugą stronę. Przygotowanie W miseczce wymieszać olej z przyprawą ziołową, sosem rybnym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przełożyć ją na patelnię na rozgrzany olej i zeszklić.