Składniki - 500 ml kremówki - 9 łyżeczek żelatyny - 1000 g serka homogenizowanego waniliowego - 2 galaretki borówkowe - 200 g borówek - cukier puder do smaku : ja dodałam do pierwszej warstwy 2 łyżeczki do drugiej 4 łyżeczki a do trzeciej 6 łyżeczek cukru pudru. Powstałe puree należy rozdzielić między trzy masy, pamiętając jednak aby do pierwszej z nich dodać najmniej puree (dla jasnego koloru) a do ostatniej najwięcej (dla najciemniejszego koloru). Każdą z 3 kolorów masy będziemy robić jednakowo, różnią się one tylko ilością dodawanego puree oraz ewentualną ilością cukru. Na sam koniec wylewamy 3 warstwę masy (najciemniejszą) i ponownie wkładamy do lodówki. U mnie w domu w okresie letnim takie desery i ciasta na zimno cieszą się największą popularnością. Sernik borówkowy nie jest bardzo słodki- jego słodycz możemy regulować poprzez ilość dodawanego cukru do poszczególnych warstw masy. Gdy masa będzie już sztywna wylewamy drugą warstwę masy (średniego koloru) i wkładamy ponownie do całkowitego stężenia. 3 łyżeczki żelatyny należy zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. Na wierzch sernika wylewamy przygotowaną według proporcji podanych na opakowaniu galaretkę. Do jego przygotowania potrzeba nam zaledwie parę składników i odrobinę cierpliwości aby cieszyć się jego smakiem.