Składniki: 500 g mięsa drobiowego na wywar 1 pęczek włoszczyzny 2 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody 2 pęczki botwinki, drobno posiekanej 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 1 pęczek koperku, drobno posiekanego 3 czubate łyżki śmietany 18% jajka na twardo do podania sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zupę przecedzamy, wyciągamy jedną marchewkę, kroimy w plasterki i z powrotem wrzucamy do wywaru; resztę składników z wywaru wyrzucamy. 2. Wywar ponownie stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar przez około 1 i 1/2 godziny. Botwinka najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy też nabiera pięknego różowego koloru :) Mięso, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.