Przepis
Składniki:
- 3,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. posiekanych orzechów
- 2/3 szkl. oleju
- 4 jaja
- 4 średnie banany
-2 tabliczki czekolady
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- szczypta soli
Wykonanie:
Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać olej, sól, cukier i wszystko razem ubijać mikserem, aż do rozpuszczenia cukru. Wciąż ubijać dodając po jednym jajku, aż powstanie puszysta masa.
W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Dodawać po troszce do masy i dokładnie wymieszać.
Banany i czekoladę pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać, przy okazji dodać również orzechy.
Ciasto przełożyć do blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ,około 50-60 min.
Wystudzone ciasto można polukrować lub polać polewą czekoladową.
Moje uwagi:
Składniki ciasta na dwie blaszki 10 cm x 40 cm.
Aby uniknąć niedopieczenia i zakalca ,zdecydowanie polecam zrobić to ciasto w dwóch węższych blaszkach , a niż w jednej szerszej.
Smacznego!