Keks bananowy

Ewelina
16.01.2014 22:35
Keks bananowy

Przepis

Składniki:

- 3,5 szkl. mąki

- 1,5 szkl. cukru

- 1 szkl. posiekanych orzechów

- 2/3 szkl. oleju

- 4 jaja

- 4 średnie banany

-2 tabliczki czekolady

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 cytryna

- szczypta soli

Wykonanie:

Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać olej, sól, cukier i wszystko razem ubijać mikserem, aż do rozpuszczenia cukru. Wciąż ubijać dodając po jednym jajku, aż powstanie puszysta masa.

W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Dodawać po troszce do masy i dokładnie wymieszać.

Banany i czekoladę pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać, przy okazji dodać również orzechy.

Ciasto przełożyć do blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ,około 50-60 min.

Wystudzone ciasto można polukrować lub polać polewą czekoladową.

Moje uwagi:

Składniki ciasta na dwie blaszki 10 cm x 40 cm.

Aby uniknąć niedopieczenia i zakalca ,zdecydowanie polecam zrobić to ciasto w dwóch węższych blaszkach , a niż w jednej szerszej.

Smacznego!