Ciasto marchewkowe

Anna
Ciasta
18.07.2016 18:39
Ciasto marchewkowe

Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania formy 300 ml słodkiej śmietany (30-36%) 250 kremowego serka (np. mascarpone) 2 łyżki cukru pudru Według mnie to ciasto jest najlepsze – wilgotne, aromatyczne, miękkie, nie za słodkie oraz co najważniejsze proste i szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem na wykorzystanie marchewki, która zazwyczaj mamy w lodówce. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Opis ciasto marchewkowe: Warzywny deser i jeszcze w postaci wypieku to nadal nowość na polskich stołach. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu powoli dodajemy do tego cukier oraz serek (np. mascarpone). smarujemy wierzch wystudzonego ciasta i całość chłodzimy w lodówce. Marchewka sprawia, że nasze ciasto będzie wilgotne w środku. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodmagazine.pl/ciasto-marchewkowe/