Składniki na 3 porcje: 3 łyżki czerwonych porzeczek + trochę do dekoracji 200 ml śmietanki kremowej 30%, prosto z lodówki 1 łyżka cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady świeża mięta Przygotowanie : Umyte i osuszone porzeczki bez szypułek układamy w szklanych naczyniach. Taki mus czekoladowy z bitą śmietaną można też zrobić z innymi drobnymi owocami: poziomkami, malinami, jagodami, truskawkami, czy z borówką amerykańską. Deser z czekoladą i bitą śmietaną oraz porzeczkami to najlepsze rozwiązanie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Czerwone porzeczki zostały przykryte warstwą słodkiej ubitej śmietanki i musem z gorzkiej czekolady i śmietanki. Deser z czekoladą i bitą śmietaną najlepiej prezentuje się w małych szklaneczkach. W małym rondelku zagotowujemy drugą połowę śmietanki, odstawiamy rondelek z ognia i dodajemy połamane kostki czekolady. Połowę śmietanki kremowej ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.