Nasączenie biszkoptu: 1 szklanka herbaty wiśniowej lub soku wiśniowego/kompotu z wiśni 2 łyżki likieru wiśniowego (opcjonalnie) Masa wiśniowa: 450 g mrożonych wiśni ½ szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki konfitury wiśniowej 2 łyżki likieru wiśniowego (opcjonalnie) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru 2 op. usztywniacza do śmietany TORT CZARNY LAS (Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm) Składniki: Biszkopt czekoladowy: 7 jaj 160 g cukru 60 g gorzkiego kakao (70%) 100 g mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku waniliowego Jeśli lubisz połączenie wiśni oraz czekolady, gorąco polecam Ci również przepis na Sernikobrownie “Wiśniowy raj – jest to pyszne ciasto, które przypomina nieco ciasto czarny las, ale zamiast warstwy mascarpone mamy tam twaróg. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy miseczkę z pokruszoną czekoladą do większego rondla z gotującą się niewielką ilością wody, mieszamy czekoladę aż do rozpuszczenia). Następnie kładziemy znowu krążek biszkoptowy, nasączamy go, układamy drugą część masy wiśniowej a na niej masę śmietankową (trochę masy śmietankowej odkładamy do dekoracji wierzchu tortu). Serek wraz z kremówką umieszczamy w jednej misce, dodajemy cukier i ubijamy przez 5-7 minut, aż masa będzie gładka. Zaparzamy herbatę wiśniową i odstawiamy do ostudzenia, ewentualnie przygotowujemy nasączenie z soku wiśniowego/kompotu wymieszanego z likierem wiśniowym. Mieszamy serek z ubitą kremówką przy pomocy miksera ustawionego na niewielkich obrotach. Najpierw pieczemy biszkopt kakaowy, a następnie robimy masę na bazie serka mascarpone. Ja przyrządzam go z użyciem serka mascarpone, dzięki któremu smak robi się jeszcze ciekawszy. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone z cukrem. Dodajemy cukier i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Na masę wiśniową wykładamy masę czekoladową, wygładzamy. Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy, na końcu dodając usztywniacz do śmietany. Dekoracja tortu: Wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: Mąkę z proszkiem i kakao mieszamy razem. Składanie tortu: Na dno tortownicy kładziemy pierwszy krążek biszkoptowy. Na końcu wlewamy schłodzoną płynną czekoladę, mieszamy. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na 3 krążki.