Pierogi z truskawkami

Anna

Dania mączne

13.07.2016 16:40

Pierogi z truskawkami

(ok. 50 pierogów) - ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki), - 1 jajko, - sól (2 szczypty, tak na oko), - 1 szklanka gorącej wody, - 1 łyżeczka oleju, - 1 kg truskawek (lepiej mniejsze). Wykonanie: Ciasto na pierogi: Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego/bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Na nie kładziemy 1 truskawkę, lepimy pierogi, stawiamy je w pionie. Powoli kończymy sezon truskawkowy, ale nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z truskawkami polanymi słodką śmietaną. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3mm.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/07/pierogi-z-truskawkami.html