Składniki na ciasto:35 dag mąki12 dag masła½ łyżeczki mielonej gorczycy1 jajkoSkładniki na farsz:25 dag mielonego mięsa wieprzowego2 surowe ziemniaki2 łyżki posiekanej natki pietruszki60 ml bulionu(może być z kostki1 biała cebula1 łyżeczka tartego chrzanu¼ łyżeczki musztardysól i pieprz do smaku1 jajko do smarowaniaWykonanie:Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan, musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut.