Czebureki

Pati
Dania mączne
02.07.2016 16:03
Czebureki

Czebureki Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki wody (375 ml) 2 łyżki oleju 4 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu sól Farsz: 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku sól pieprz ulubione przyprawy – u mnie papryka słodka i ostra Dodatkowo, jak już wspomniałam, farsz to surowe mięso mielone, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać podpieczone na patelce mięso, tak jak to zrobiłam ja. Na pewno jest to tradycyjne i regionalne danie Tatarów Krymskich. Czebureki, bo o nich mowa, są rodzejem pierogów z rewelacyjnym farszem, które smaży się na głębokim tłuszczu. Generalnie farsze to surowe mięso mielone – w oryginale baranina, ale można spotkać się także z wersją warzywną lub wypełnioną serem. Do farszu możecie także wykorzystać mięso, które zostało wam z rosołu Pierogi są naprawdę nietypowe i rewelacyjne w smaku. Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia W rondelku łączymy ze sobą 2 łyżki oleju, sól i 1 i 1/2 szklanki wody. Smażymy na złoty kolor z obu stron, a gotowem przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Ja smażyłam moje pierogi we frytkownicy w 170°, ale możecie użyć do tego także patelni z grubym dnem. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ciasto musi być cienko rozwałkowane (tak jak na pierogi). Tym razem masę chwilę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/dania-glowne/wieprzowina/czebureki/