Następnie przelewamy do pojemnika z przykryciem i mrozimy minimum 6 godzin, pamiętając o tym by co godzinę przemieszać lody (dzięki temy nie zrobią się w nich bryłki lodu). Dzieci na pewno je pokochają 🙂 DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE Składniki: 1 duży kubek śmietany kremówki do ubijania 30% (400 ml) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 0,5 kg truskawek Wykonanie: Śmietankę oraz mleko przelewamy do misy miksera i ubijamy przez ok. 5-6 minut, aż oba płyny dokładnie się połączą (śmietanka się nie ubije, chodzi tylko o połączenie obu składników). Warto więc przerzucić się z kupowania lodów paczkowanych na te zdrowsze, robione w domu. Alternatywnie można też przygotować mieszankę wieczorem i wstawić na noc do zamrażalnika, a na kwadrans przed podaniem wyjąć lody, by odtajały. 🙂 Do wykonania lodów potrzebujemy – oprócz owoców – tylko dwóch składników: dużego kubka śmietany kremówki i puszki słodzonego mleka skondensowanego. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i blendujemy na mus.