Z truskawkami również bardzo dobrze smakuje. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g masła 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 400 g truskawek 400 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa Do rondelka wlać wodę. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto się schłodziło a krem dobrze stężał. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra-dół. Z ciasta ściąć wierzch pozostawiając spód o wysokości ok 1,5 cm. Pozostały krem wstawić do lodówki aby lekko zesztywniał, żeby można z niego było uformować kopiec. Połowę truskawek (200 g) zmiksować na mus. Gdy krem zesztywnieje wyłożyć go na truskawki formując kopiec. Jednak mamy sezon na truskawki i postanowiłam zrobić wersję truskawkową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę i odstawić. Kopiec kreta to bardzo znane ciasto z bananami. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.