Ule orzechowe

Monika
Boże Narodzenie
09.12.2017 20:38
Ule orzechowe

składniki: masa orzechowa 200 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe 100 g cukru pudru 1 białko nadzienie 50 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g likieru jajecznego (adwokat) ewentualnie 1-2 łyżki mleka w proszku oraz suche wafle lub małe biszkopciki na podstawę do uli Zmielone orzechy przełożyć do miski. Foremka do uli dostępna jest w dwóch kształtach i z jej pomocą przygotujecie pyszne ule o ulubionym smaku. Przygotowanie uli nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać jedynie potrzebna jest specjalna foremka, którą trzeba wylepić masą. Z wafli należy za pomocą foremki lub kieliszka wyciąć kółka o średnicy uli. Ule to wyjątkowe nadziewane ciasteczka bez pieczenia, które często goszczą na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nadzienie jak i masa może mieć różne smaki, najbardziej znane są orzechowe i kokosowe. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać mleko w proszku. Foremkę taką możecie zakupić w sklepie tarkaimiarka.pl za kilka złotych. Nadzienie to krem maślany z dodatkiem likieru jajecznego. W ten sam sposób przygotować pozostałe ule.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/12/ule-orzechowe.html