- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
300 g makaronu
1 doniczka bazylii (3 garści)
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
80 ml oliwy z oliwek
30 g orzeszków piniowych
20 g tartego parmezanu
sól, pieprz
Przepis
Jak przygotować?
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, aż delikatnie się zarumienią.
Przełóż orzeszki do wysokiego naczynia, dodaj do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu.
Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki sos, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za gęsty – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadki – dodaj bazylię lub parmezan.
Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem i podawaj.