Makaron z pesto

Makarony
27.06.2016 13:24
Makaron z pesto
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

300 g makaronu

1 doniczka bazylii (3 garści)

1 mały ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

80 ml oliwy z oliwek

30 g orzeszków piniowych

20 g tartego parmezanu

sól, pieprz

Przepis

Jak przygotować?

Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, aż delikatnie się zarumienią.

Przełóż orzeszki do wysokiego naczynia, dodaj do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu.

Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki sos, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za gęsty – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadki – dodaj bazylię lub parmezan.

Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem i podawaj.