Dzisiaj słów parę o moim ukochanym warzywie - ponieważ pierwsze okazy młodziutkich cukinii mogę już zrywać w ogródku u Teściowej -poczytajcie ile dobra kryje to niepozorne warzywo :) Cukinia (zwana też kabaczkiem) jest bardzo łagodnym w smaku , dietetycznym warzywem. W 90% składa się z wody - świetnie wspomaga więc oczyszczanie organizmu z toksyn. Możemy pokroić też w słupki różne warzywa (np. marchew, kalarepkę) - i podawać z serkiem śmietankowym lub czosnkowym dipem ( jogurt naturalny + rozgnieciony ząbek czosnku). Warto zaznaczyć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się w diecie małego dziecka. Leczo z cukinii i sosy z dodatkiem tego warzywa warto polecić osobom cierpiącym na cukrzycę. Jest warzywem alkalizujacym - odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na trawienie - stąd też, jest polecana przy problemach z nadkwaśnością. A, K, C, PP, B1 oraz beta karoten. Jej ogromną zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zawarty w cukinii potas przeciwdziała zatrzymywaniu się wody w organizmie - co sprzyja utracie wagi. Surowa zawiera bowiem sporo witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają depresji. Jest odmianą dyni zwyczajnej - pochodzi z Włoch - jej włoska nazwa zucchina - znaczy po prostu mała dynia :)