Witamina E Witamina C 11% 12% |Kwas foliowy||16%| |Witamina B1||6%| Witamina B2 Witamina B3 14% 9% |Witamina B6||14%| |Witamina B12| 34% *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe **IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy **IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy Składniki na 12 plastrów: 350 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 jajka L 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g wędzonego łososia w plastrach 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia (200 g) 1. Szpinak rozmroziłam i mocno odcisnęłam z nadmiaru wody. Wartość odżywcza* 1 plastra: 91 kcal 6,9 g białka 6,8 g tłuszczów (w tym 3,4 g tłuszczów nasyconych) 1,3 g węglowodanów ogółem 0,6 g błonnika pokarmowego IG** = 22 (niski) Ładunek glikemiczny 1 plastra = 1 (niski) % dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat % dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat Potas |3%| Cynk Wapń 7% 4% |Magnez||6%| |Żelazo||6%| Witamina A 36% 5. Zwinęłam całość w roladę, a następnie zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki na 2-3 godzinki.