W 100 g mamy aż 1438 mg wapnia, podczas gdy w 100 g mleka krowiego jest około…125 mg wapnia, czyli 11 razy mniej! MLEKO MAKOWO-KOKOSOWE Składniki: 2 szklanki białego maku – kupicie np. tutaj (na hasło powiedzdietomnie5 otrzymacie zniżkę) 1/2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych 4 szklanki wrzątku słodzik – u mnie 3 łyżeczki ksylitolu, ale może być też miód czy melasa szczypta soli opcjonalnie ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy 1. Mak zmiel bardzo dokładnie za pomocą maszynki lub młynka do kawy. Wracając do przepisu – zdecydowałam się wpleść w mleko nutę kokosową, bo wydaje mi się że samo byłoby zbyt wyraziste, gorzkie. Zaczęłam się zastanawiać jak to się stało, że jeszcze nigdy nie zrobiłam sama mleka roślinnego z maku. Użyłam białego maku, który charakteryzuje się odrobinę delikatniejszym i słodszym smakiem niż odmiana niebieska (powszechnie spotykana w sklepach). Takie właściwości ma jedynie opium, czyli mleko pozyskiwane bezpośrednio z łodyg i główek wysokomorfinowego maku lekarskiego, uprawianego tylko na potrzeby przemysłu farmaceutycznego. Do dzisiejszego przepisu zainspirował mnie najnowszy odcinek Gry o tron, w którym pojawiło się mleko makowe.