Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - brązowy makaron nitki - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka (w zależności od regionu Włoch używa się albo samych żółtek, albo całych jajek. Ja jestem zwolenniczką tego drugiego sposobu :) - szklankę startego parmezanu (szklanka o pojemności 200 ml) - kilka listków świeżej bazylii (ewentualnie pół łyżeczki suszonej bazylii) -szczypta soli, pieprzu i oregano. 1. Następnie kroimy boczek w wąskie paski i tak przygotowany wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu (boczek ma go wystarczająco). Jeśli boczek jest odpowiednio wysmażony, wyłączamy pod nim palnik i dodajemy do niego ugotowany, odcedzony makaron. Jest za to boczek, dobry ser, świeża bazylia, jajko i oczywiście makaron. Cześć Wszystkim! :) Czy wiecie, że carbonara w sosie śmietanowym to Polski wymysł?