Składniki Ilość: 5 porcji - 3 bakłażany - ok. 1200 g pomidorów - 5 łodyg selera naciowego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki kaparów - 15 zielonych oliwek - 2 łyżki octu balsamicznego - pietruszka do posypania - ok. 50 ml oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Po około 5 minutach dodaj do bakłażana przesmażony wcześniej seler naciowy z cebulą i smaż jeszcze razem 2 minuty. Dodać na patelnię pomidory i dusić wszystko razem, pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Na osobnej patelni lub w woku rozgrzać 30 ml oliwy i dodać bakłażana. Następnie wmieszać kapary, oliwki przekrojone na połówki, ocet balsamiczny i gotować 5 - 10 minut bez pokrywki żeby odparowały soki. Najpierw trzeba przesmażyć bakłażana i seler naciowy z cebulą, a potem wszystkie składniki razem jeszcze poddusić. Zeszklić ją, a następnie dołożyć seler naciowy oraz czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i smażyć kolejne 3 minuty. Bakłażana pokroić w większą kostkę, przełożyć na sito i mocno posolić. Na patelni rozgrzać około 20 ml oliwy, dodać cebulę i lekko posolić. Bagietka lub bułka podpieczona Przygotowanie Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.