Składniki na formę o średnicy 25 cm: 3 jajka, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu greckiego 150 ml oleju ziarenka z 1 laski wanilii 175 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 170 g truskawek, przekrojonych na pół Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Żółtka ucieramy z cukrem, nie przerywając ubijania dodajemy jogurt, olej ziarenka z laski wanilii obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; odstawiamy na bok. Pyszny, słodziutki biszkopt na jogurcie greckim z truskawkami i cukrem pudrem. Dno foremki o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy masę do formy, na wierzchu układamy truskawki przecięciem do góry.