Składniki na 2 golonki (4-6 porcji): 2 golonki tylne o wadze około 1- 1,5kg jedna 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju 1 kg kapusty kiszonej 4 ząbki czosnku w łupinach Składniki na marynatę: 2 cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. 4. Golonki wyciągamy z kapusty i przy pomocy ostrego noża odkrawamy mięso od kości. 2. Golonki wraz z marynatą przekładamy do bardzo dużego gara. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Nacieramy nią obie golonki, wkładamy je do dużej miski i odkładamy na całą noc do lodówki. Pyszności <3 Dwiema takimi golonkami jesteście wstanie nakarmić 4-6 osób i wszyscy będą najedzeni do syta :) Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju.