Chłodnik ogórkowy z chorizo – przepis Składniki: 2 ogórki 750 ml maślanki pół pęczka koperku 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 kg młodych ziemniaków 50 g chorizo Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Chorizo pokroić w kosteczkę i podprażyć na suchej, gorącej patelni około 2-3 minuty. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ (wyrzucamy, nie będzie nam potrzebny). Chłodnik ogórkowy z chorizo to według mnie świetne lekkie danie obiadowe lub przekąska na upalny dzień. Zamiast chorizo możemy użyć np. boczku, ale wg mnie pasuje tutaj znakomicie – jest słone i wyraziste w smaku. Ale robię też bardzo prosty chłodnik ogórkowy z chorizo i młodymi ziemniaczkami. Chłodnik ogórkowy rozlać do miseczek, dodać lekko przestudzone ziemniaki i posypać chorizo. Połowę jednego ogórka pokroić w kosteczkę. Najpopularniejszy chłodnik to chłodnik litewski z botwinką i buraczkami.