Rolada szpinakowa z kremem mascarpone

Gabriela
Ciasta
07.06.2016 12:22
Rolada szpinakowa z kremem mascarpone

Składniki:na ciasto40 dag zmiksowanego szpinaku (dałam mrożony, oczywiście wcześniej odmrożony)4 jajka1/3 szklanki cukru3/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniana krem250 ml śmietany 30%250 g serka mascarpone1 słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie słoik miał 420g)cukier puder4 łyżeczki żelatynyWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę, z cukrem dodając go po odrobinie. Na dużej blaszce o wymiarach 44 cm x 39 cm (moja była kilka cm mniejsza) wyłożyć papier do pieczenia, na niego wyłożyć ciasto i upiec w 180 stopniach przez 20 minut. To ciasto to wybawienie dla osób które chcą zjeść w ekspresowym tempie ciacho z kremem, które bardzo szybko się robi i jest wielką konkurencją dla ciasta Leśny Mech, ba ono jest 100 x lepsze. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać serek mascarpone zmiksować je razem, dodać dżem i ponownie zmiksować. Do sztywnej piany dodać żółtka i zmiksować, następnie dodać szpinak, mąkę i proszek do pieczenia wszystko razem wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lubieessc.blogspot.com/2016/06/rolada-szpinakowa-z-kremem.html