Składniki: rolada 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu szczypta soli 300 g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki wody masa serowa 600 g twarogu zmielonego 400 ml śmietany 30% sok z 2 cytryn 100 g cukru skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone z 3 łyżkami wrzątku świeże truskawki i mięta do dekoracji Przygotowanie: rolada g alaretki rozpuść we wrzątku i ostudź, dodaj zmiksowane truskawki i odstaw, aż masa zacznie tężeć. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Następnie ucieraj ser z cukrem i dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę. Roladę pokrój na kawałki o grubości 1 cm i wyłóż nimi spód oraz boki tortownicy. Tort wstaw do lodówki na 2 h i udekoruj świeżymi truskawkami oraz miętą. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę, wszystko dobrze wymieszaj i gotową masą serową zalej rolady. masa serowa w naczyniu miksującym zmiksuj ser na gładką masę.