Składniki na ciasto: - 600 – 700 g oczyszczonego rabarbaru - 500 g mąki tortowej + 1 łyżka - 120 g cukru + 1 łyżka - 1 łyżka cukru z wanilią - 150 g masła - 3 jajka - 30 g świeżych drożdży - 250 ml tłustego mleka - szczypta soli - 50 g marcepanu Kruszonka: - 180 g mąki - 80 g cukru - 80 g masła - 100 g marcepanu - szczypta soli Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na około 20 – 30 minut. A wypad z dziećmi na niezwykłą wyprawę np. do lasu, to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu nie tylko 1 czerwca. Na ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach 50 g marcepanu. Taki placek z rabarbarem można zabrać ze sobą na spacer i zjeść na świeżym powietrzu. Dla Juniora, który uwielbia kwaśne owoce upiekłam pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką Trudno sobie wyobrazić Dzień Dziecka bez słodyczy. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką Na wierzchu ułożyć rabarbar pokrojony na 1 – 2 centymetrowe kawałki.