|Sernik z kremem ajerkoniakowym| Jak zrobić wielkanocny sernik z kremem ajerkoniakowym? Kruche ciasto: - 1 szklanka maki pszennej - 80 g masła - ⅓ szklanka cukru pudru - 1 żółtko - 1 cukier waniliowy - ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny Składniki na forme o średnicy 23 cm: - 1 kg sera z wiaderka - 80 g masła - 6 białek - 6 żółtek - szczypta soli - ⅔ szklanki cukru - ⅔ opakowania budyniu śmietankowego - sok z 1 cytryny Krem ajerkoniakowy: - 250 g zimnego serka mascarpone - 100 ml bardzo zimnej śmietany kremówki (30 %) - 100 – 120 ml ajerkoniaku |Sernik z kremem ajerkoniakowym| Pyszny wielkanocny sernik z kremem ajerkoniakowym. |Sernik z kremem ajerkoniakowym| |Sernik z kremem ajerkoniakowym| Na koniec masę serową wymieszać z piana z białek. Ser zmiksować z ostudzonym, rozpuszczonym masłem, sokiem z cytryny i proszkiem budyniowy. Żóltka upić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel-mogel. Krem możecie pominąć, ale myślę, że dobrze komponuje się z delikatnym sernikiem. Przygotowała to wyjątkowe ciasto na szkolny kiermasz, a ja się w nim zakochałam. Ilość dodanego ajerkoniaku zależy od tego jak gęstą masę chcecie uzyskać i od tego jak bardzo ajerkoniakowy lubicie smak. W wersji wielkanocnej wzbogaciłam ciasto o krem ajerkoniakowy, żeby nabrało świątecznego wyglądu. Mascarpone ubić z śmietana kremówką następnie powoli, porcjami dodawać ajerkoniak. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec około 80 – 90 minut, aż środek sernika będzie ścięty. Cisto podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.