Mini ptysie z truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Składniki Ciasto: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej Lubella 2 jajka Krem: 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 łyżka mąki pszennej Lubella mąki pszennej Lubella 1 łyżka mąki kartoflanej 160 g miękkiego masła Należy też podkreślić, że mąki zostały ubrane w nowe szaty i zamiast papierowych torebek posiadają nowe funkcjonalne opakowanie, dzięki któremu mąka się nie rozsypuje i można je wielokrotnie zamykać. Firma ta posiada w swojej ofercie różne rodzaje mąk, które zostały podzielona na trzy kategorie: - Pełnie Ziarno ( Pełne Ziarno 3 Zboża, Pełne Ziarno Pszenna) - Puszyste ( Wrocławska, Poznańska, Tortowa, Luksusowa, Krupczatka) - Mąka Luksusowa, Mąka Krupczatka, Mąka Poznańska, Mąka Tortowa) Ciasto podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż zrobi się szkliste i będzie się odklejać od boków garnka. Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy do niej obie mąki, mieszamy. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut. W garnuszku podgrzewamy resztę mleka z dodatkiem cukru i ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii. Na pewno żadnej pani domu nie trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy do niego zawartość szklanki, mieszamy trzepaczką, żeby nie porobiły się grudki. Dodatkowo: truskawki cukier puder Wykonanie: W garnuszku umieszczamy składniki ciasta, oprócz jajek i mąki. Tak duży wybór rodzajów mąki sprawia, że zawsze możemy dobrać tę odpowiednią do naszej potrawy. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie.