Obwarzanki krakowskie

Ewelina
Śniadania
30.05.2016 9:11
Obwarzanki krakowskie

Obwarzanki Składniki: - 740g mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 1,5 łyżki soli - 55g roztopionego masła - 250ml ciepłego mleka - 125ml ciepłej wody - 14g świeżych drożdży - 2 L wody - 4 łyżki cukru - 2 łyżeczki sody - 1 jajko - 1 łyżka mleka - sól morska, mak - Mąkę przesiać, dodać cukier. - Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy wałeczek, składamy na pół, skręcamy do uzyskania spirali, zlepiamy końce. - Drożdże rozkruszyć, zalać letnią wodą, posypać mąką (ok 3 łyżki), przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. - Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 15-20 minut w zależności jak mocno rumiane lubimy :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tagebuchpopolsku.blogspot.de/2016/05/obwarzanki-krakowskie.html