Makaron chiński z kurczakiem i warzywami

Pati

Makarony

30.05.2016 8:24

Makaron chiński z kurczakiem i warzywami

Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczak 1 średnia marchewka połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki szklanka ugotowanego zielonego groszku 6 pieczarek 2 ząbki czosnku łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka chili 150 g makaronu chow mein 100 g makaronu ryżowego 2 łyżki oleju roślinnego szklanka bulionu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego sól Do podania: natka pietruszki sezam Więc kiedy widzę w sklepach różnego rodzaju produkty z Chin od razu zatrzymuję się przed tą półką na dłużej. Kiedy tylko w sklepach rozpoczyna się tzn. tydzień azjatycki mój koszyk jest wypełniony po brzegi (w szczególności makaronami) 🙂 W szczególności uwielbiam różnego rodzaju dania z makaronami przygotowywane w woku. W woku ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju i na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek, papryczkę i imbir. Po 3-4 minutach powinien być gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ wchłonie później sos podczas smażenia) W sklepach coraz częściej możemy znaleźć produkty z Azji. Smażymy około 2-3 minuty co jakieś czas mieszając. Odrobinę solimy i smażymy mieszając około 1 minutę po czym dodajemy pozostałe warzywa. Mało tego coraz częściej produkty te są w bardzo przystępnej cenie. Kuchnia chińska niewątpliwe jest jedną z moich ulubionych kuchni. Pamiętajcie, że kurczaka smażymy na bardzo gorącym oleju. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i doprawiamy solą. Marchewkę obieramy, a z papryk usuwamy gniazda nasienne.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/dania-glowne/makarony/makaron-chinski-z-kurczakiem-i-warzywami/