- Jabłka umyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki ok. 1-2 mm. - Gotowe plasterki przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 3-5 minut, żeby zmiękły i stały się elastyczne. Delikatnie, bez naciskania, ugniatania i szarpania zrolować ciasto i utworzyć różyczkę (patrz: instrukcja w zdjęciach :) - Przełożyć różyczki do foremki na babeczki i piec przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Głodni? Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiegoDrukuj przepis Składniki ► ciasto francuskie [300 g / 1 arkusz] ► jabłka [2-3 małe sztuki] ► cukier brązowy [2 łyżki] - Rozwinąć płat ciasta i ukroić pasek o szerokości ok. 6 cm. - Posypać pasek cukrem, na szczycie ułożyć dachówkowo plasterki jabłek i przykryć całość warstwą ciasta. Swoją drogą: podmień jabłko na salami i masz gratisowy przepis na Dzień Ojca :D Te chrupiące, delikatne ciacha są połączeniem francuskiego rogalika, szarlotki i cynamonowego rollsa. Internet oszalał na punkcie różyczek do tego stopnia, że ludzie zaczęli zawijać wszystko: owoce, warzywa, wędliny(!)…