Obstawiam nową królową letnich imprez na świeżym powietrzu :) Rubinowa sałatka jaglana z botwinką Drukuj przepis Składniki ► kasza jaglana [200 g suchego produktu] ► botwinka [1 pęczek] ► czerwona cebula [4-5 średnich sztuk] ► ocet balsamiczny [2 łyżki] ► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka] ► żurawina suszona [garść] (opcjonalnie) Dodatkowo ► sól [do smaku] Jak zwykle jest prosto i bardzo szybko: w jednym garze gotuje się kasza, na patelni skwierczy karmelizowana na oleju kokosowym cebulka z botwinką, po 15 minutach organizujemy wszystkim składnikom imprezę integracyjną, górę obsypujemy soczystą suszoną żurawiną i można zasiadać do stołu! Spisując ten przepis śmiałam się sama z siebie – nie podejrzewałam się nigdy o wymyślenie tak eleganckiej nazwy dla połączenia kaszy, cebuli i buraka :D Gdy warzywa zmięknąć doprawić solą, zalać ok. 1/2 szklanki wrzątku i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż cząstki buraka będą zupełnie miękkie. Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć pokrojoną botwinkę (buraczki i łodyżki bez liści) i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.