Składniki Składniki na biszkopt 100 g mąki 30 g migdałów 3 jajka 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 krople aromatu migdałowego Składniki na warstwę rabarbarową 300 g rabarbaru 50 g cukru 1 łyżeczka żelatyny Składniki na warstwę budyniową 2 żółtka 1 cytryna (skórka) 50 g cukru 100 ml mleka 1 łyżeczka żelatyny Składniki na krem do posmarowania brzegów ciasta 150 g śmietanki kremówki 150 g twarogu sernikowego 50 g cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 4 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 25-30 minut 180 ºC Torcik z rabarbarową przeplatanką Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 4 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 25-30 minut 180 ºC Ponadto 1 szklanka wody 100 g cukru 300 g bardzo czerwonego rabarbaru Porcje: forma o średnicy 18 cm Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 4 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 25-30 minut 180 ºC Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 4 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 25-30 minut 180 ºC ) Ten efektowny torcik z rabarbarową przeplatanką z pewnością nie należy do ciast, które są szybkie w przygotowaniu. W międzyczasie żółtka ubić z cukrem na biały krem. Polecam użycie dłuższych kawałków owoców - będzie je później łatwo ukryć pod warstwą rabarbaru wokół ciasta i nie będą odstawać na krawędzi. Umieścić go w rondelku, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-30 minut w temperaturze 180 ºC. Z pasków rabarbaru utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta. Rabarbarowe paski gotować w utworzonym syropie około 1 minuty, a następnie ostudzić i osuszyć. Ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny przed przystąpieniem do tworzenia dekoracji z rabarbaru. Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Śmietan-fix połączyć z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubijać do momentu gdy śmietana zacznie gęstnieć. Przy użyciu skrobaczki do warzyw utworzyć długie, wąskie i cienkie paski z bardzo czerwonego rabarbaru. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać połowę cukru. W rondelku zagotować wodę z cukrem. Ubite żółtka wlać do gotującego się mleka i gotować przez około 2 minuty ciągle mieszając. Najniższy blat pokryć masą rabarbarową, przykryć środkowym blatem, pokryć masą budyniową i przykryć wierzchnim blatem. Przygotowanie ciasta Gdy biszkopt całkowicie wystygnie przekroić do na trzy blaty.