Hummus z suszonymi pomidorami

Dominika
Przekąski
17.05.2016 20:01
Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki 1 szklanka suchej ciecierzycy 5 płaskich łyżek pasty tahini 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 szczypty chili 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami ok. 5 łyżek zimnej wody oliwa z oliwek sól do smaku 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka Przygotowanie Ciecierzycę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. W blenderze zmiksować na gładką masę ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, kmin rzymski, słodką paprykę, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory. Następnie zalać ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodać łyżkę sody oczyszczonej i pozostawić na noc. Wartość odżywcza 1 porcja = 1 czubata łyżka hummusu z suszonymi pomidorami (ok. 30 g) Smak znacznie się zmienił, sama nie wiem która wersja bardziej mi smakuje, więc pewnie będę robić je na zmianę ;) Idealny do kanapek czy też jako dip do warzyw. Przełożyć ją do garnka, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować do miękkości, ok. 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/hummus-z-suszonymi-pomidorami/